Publisert: 15.09.2021
Den nye versjonen følger samme struktur som tidligere, men alt innhold er nyutviklet av forskere ved Universitetet i Agder (UiA) og Universitetet i Sørøst-Norge (USN). UiA og USN har hatt en samskapende prosess med Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) Agder øst, samt representanter fra kommuner og Nasjonalt velferdsteknologiprogram.
Helsedirektoratet ved Nasjonalt velferdsteknologiprogram finansierer opplæringspakken. Kursopplegget er i omfattende bruk i kommunene som en basisopplæring om velferdsteknologi, tjenesteinnovasjon og hvordan man skal jobbe med velferdsteknologi i en helhetlig tjenestemodell. Målgruppen er ansatte og ledere i kommunale helse- og omsorgstjenester, organisert med fellestemaer og noen utdypende temaer for ledere. Kursbevis etter fullført opplæring utstedes av den som arrangerer kurset lokalt.
Emne A – Introduksjon til arbeid med velferdsteknologi
I emne A introduseres begreper og læringsmål i opplæringen. Den nye ABC-opplæringen legger til grunn en forståelse av hvilken digital helsekompetanse helsepersonell må ha. Vi anbefaler at ABC-opplæring kombineres med praktisk arbeid med velferdsteknologi.
Introduksjon til arbeid med velferdsteknologiEmne B – Fra brukerbehov til ny løsning
Emnet handler om brukerbehov på individnivå og hvilke vurderinger og oppgaver som må gjøres i samarbeid mellom flere aktører. Det fokuseres på oppgaver knyttet til å sette teknologi ut til bruker når det gjelder "henvise, kartlegge og tildele".
Fra brukerbehov til ny løsningEmne C – Etikk, lovverk, informasjonssikkerhet og personvern
Emnet består av to deler. Del 1 er en introduksjon til etikk og etiske refleksjoner i arbeidet med velferdsteknologi. Del 2 omtaler de lovregulerte rammene for bruk av velferdsteknologi innenfor helse og omsorgstjenesten.
Etikk, lovverk, informasjonssikkerhet og personvernEmne D – Organisering og drift av velferdsteknologi i tjenesten
Dette emnet handler om hvordan kommuner kan drifte velferdsteknologi i en helhetlig tjenestemodell og tar utgangspunkt i at kommunene allerede har velferdsteknologitjenester i drift.
Organisering og drift av velferdsteknologi i tjenestenEmne E – Implementering og samskaping av velferdsteknologitjenester
Emnet ser nærmere på arbeidsmetoder som bidrar til at tjenesteinnovasjon og implementering av velferdsteknologi lykkes. Spesielt tjenestedesign og samskaping er godt egnet når kommunen skal utvikle velferdsteknologitjenester.
Implementering og samskaping av velferdsteknologitjenesterArbeidshefte til Velferdsteknologiens ABC
Heftet har praktiske oppgaver, eksempler og refleksjonsoppgaver som styrker egen kompetanse og som stimulerer til bl.a. å bli kjent med kommunenes totale tjenestemodell og hvilken rolle den enkelte har i omstillingen til stadig flere teknologibaserte tjenester.
Arbeidshefte til Velferdsteknologiens ABCVi formidler ikke ferdig trykte hefter, men du kan som eks bestille selv på trykkeri ved å bruke disse filene.
- Velferdsteknologiens ABC - Arbeidshefte - F41 trykk.pdf
- Velferdsteknologiens ABC - Emne A - F41 trykk.pdf
- Velferdsteknologiens ABC - Emne B - F41 trykk.pdf
- Velferdsteknologiens ABC - Emne C - F41 trykk.pdf
- Velferdsteknologiens ABC - Emne D - F41 trykk.pdf
- Velferdsteknologiens ABC - Emne E - F41 trykk.pdf