Mandag 14. august

13.00
-
14:00

Blir forsøk regjeringens svar på tillitsreformen?

Tillitsreformen skal gi kommunene økt handlingsrom, men blir det bare store ord? Som en del av tillitsreformen har regjeringen satt i gang en nasjonal ordning for forsøk. Men hvor mye tillit ligger egentlig i forsøkene? KS inviterer til debatt om demokrati, tillit og regjeringens stadige behov for rettighetsfesting og krav til norske kommuner.

 

Se arrangementet her

Sted:
Lille Hotell
14.00
-
15.00

En innbygger - en journal.
Hvilken retning skal Kommune-Norge ta nå?

Kommune-Norge står på terskelen til å velge retning for fremtidens pasientjournal. Hvordan skal vi sammen sikre at vi oppnår resultater og gevinster som fagfolk og pasienter kan kjenne på?

Sted:
Castelle
14.00
-
15.00

Levedyktige og bærekraftige lokalsamfunn - Samspillet mellom kommuner og næringsliv

Bærekraftig omstilling oppnås mest effektivt ved godt samspill mellom lokale myndigheter og næringsliv. Kommunene har en spesiell rolle som tilrettelegger og utvikler for næringslivet. Arrangementet lanserer en rapport basert på funn fra hele landet om behovene fra virkemiddelapparatet, utfordringer og muligheter i samspillet mellom næringslivet og kommuner. 

Sted:
Torvet 1A
14.30
-
15.30

Hvordan skal vi løse hyttefloka?

Vi vet vi må  bevare mer av naturen for å redde klimaet. Vi vet at det haster om vi skal snu utviklingen. Likevel planlegger norske kommuner for å bruke arealer til å tredoble hyttebyggingen. Det går ikke opp. Staten peker på at fylkesmannens innsigelsesrett må styrkes. Men skal ikke kommunene få bestemme over egen arealpolitikk, som er så viktig for utviklingen av gode lokalsamfunn og næringsliv?
 

Sted:
Lille Hotell

15.30
-
16.45

Lofoten - postkort eller pilot?

Lofoten er en global merkevare. Samtidig er vi en samling «knøtsmå» distriktskommuner. Hvordan kan vi sammen med staten lede vei for regional omstilling i verdensklasse?

Sted:
MS Brisen

16.00
-
17.00

Er vi skodd for en ny tid?
Om prioritering og perspektiv i kompetansepolitikken

Vi befinner oss i en ny tid, men jobber innenfor stramme rammer, skapt i en annen tid. Hvordan kan vi få til en bedre match mellom tilbud og etterspørsel av relevant kompetanse? Hvordan skal vi sikre endring for at vi skal ha den arbeidsstokken vi trenger i fremtiden?

Fylkeskommunene har fått økt ansvar for regional kompetansepolitikk, men henger de med i tiden? 

 

Se arrangementet her

Sted:
Lille Hotell

17.30
-
18.25

Når det digitale økosystemet feiler

Plutselig svikter det tekniske. Viktig info er blitt borte, er på avveie eller slettet. Hvem har skylden og hvor ligger feilen? For innbyggerne spiller det ingen rolle hvem som har feilet når informasjon ikke kommer fram dit den skal.
Vi tar debatten om hvordan vi sammen kan hindre at det svikter og hvordan vi kan unngå at digitaliseringen setter tilliten på prøve.

 

Se arrangementet her

Sted:
Lille Hotell

18:30
-
19.30

Bildebatt: Hva gjør vi med fylkesveiene?

Fylkesveiene har vist seg å være gordisk knute. Både kommuner og fylkeskommuner er prisgitt de økonomiske og strukturelle rammene de tildeles fra stortinget. Har partiene en plan for hvordan man skal innhente de gigantiske etterslepene på kommune- og fylkesveiene?

Sted:
Samferdselsteltet

19.00
-
21.00

Møt det nystartede KS storbynettverk

Det nystartede administrative KS storbynettverket kultur inviter til treff og lyttepost ombord på Statsraad Lehmkuhl.

Med kultur som metode og kunstens egenart står vi klare til å bidra til de store omstillingene og utfordringene vi har foran oss.

Sted:
Statsraad Lehmkuhl

Tirsdag 15. august

08.00
-
09.00
Forskningsfrokost

Dette må du som leder kunne for å få gevinster av velferdsteknologi.

En ny studie dokumenterer hvilke ferdigheter en leder behøver for å gjennomføre omstillinger og realisere gevinster ved innføring av velferdsteknologi. Har kommunale ledere den tilstrekkelige kompetansen? Hvorfor har mange problemer med å hente ut gevinster ved innføring av velferdsteknologi?

 

Se arrangementet her

Sted:
Lille Hotell

09.00
-
10.00

Velkommen til bygda - her må sykepleierne få jobb

Vår største utfordring er å rekruttere og beholde sykepleiere i yrket. Det er over 5 000 ubesatte sykepleierstillinger i Norge og 17 000 sykepleiere i andre jobber. Hvordan rekruttere nok sykepleiere til distriktene? Og hvordan skal vi gjøre det attraktivt å jobbe i distriktene?

Sted:
Strand Cafè
09.15
-
10.15

Klimatilpasning 2.0 - Er vi der snart?

Klimaforandringene stiller norske kommuner og beslutningstakere overfor store og til dels ukjente utfordringer. Det er ikke lenger kun omstilling til lavutslippssamfunnet og reduksjon i klimagassutslipp som gjelder, vi må også tilpasse samfunnet til virkningene av de pågående og fremtidige klimaendringene som vil komme - uansett hvor raskt vi greier å omstille oss til et lavutslippssamfunn.

Sted:
Bakgården
09.30
-
10.30

Heltid koster, men har vi råd til å la være?

Flere som jobber i hele stillinger og en heltidskultur er vesentlig for å sikre tilstrekkelig bemanning i tjenestene. På dette seminaret legger vi fram forskningsrapporten Heltid – hva koster det egentlig? Rapporten er initiert av KS sammen med partene i heltidserklæringen og skal gi oss kunnskap om kostnader og økonomiske konsekvenser av å gå fra en deltidskultur til en heltidskultur.

 

Se arrangementet her

Sted:
Lille Hotell

10.00
-
10.45

Flere profesjonelle politikere - mer profesjonell politikk?

I 2022 utredet Stavanger kommune ulike politiske styringsformer. Målet var å vise fordeler og ulemper ved parlamentarisme og formannskapsmodellen, og å belyse mulige konsekvenser av å innføre parlamentarisme i Stavanger. Utredningene viser fordeler og ulemper ved begge modellene, og valg av styringsmodell reiser noen viktige spørsmål.

Sted:
Ytterst på Langbølgen

10.30
-
11.30

Kan særaldersgrenser løse behovet for arbeidskraft?

I kommunesektoren estimerer SSB at det kommer til å mangle 50 000 arbeidstakere de neste ti årene. Samtidig har tre av ti kommuneansatte en særaldersgrense som gjør at de kan gå av med pensjon tidlig. Og vi vet at hvis alle ansatte i pleieyrker, som utgjør en stor særalder-gruppe, venter ett år før de går av med pensjon, tilsvarer det mellom 6000 og 7000 årsverk frem til 2035. Men mange forteller at totalbelastningen blir for høy.

Sted:
DN-teltet

11.00
-
12.00

Fakta om fakta 

Hvorfor er kunnskap så viktig og hva betyr fakta for beslutningene? Fakta er viktig for å peke retning, for å finne ut hvor skoen trykker og for å finne ut veien fram for å utføre oppgavene.

Presentasjon av Arbeidsgivermonitoren med nyheter og Status Kommune.

 

Se arrangementet her

Sted:
Lille Hotell

11.45
-
12.45

Hva skjer når kunstig intelligens brukes som saksbehandler?

Hva skjer med relasjonen mellom innbyggerne og myndighetene når det offentlige bruker kunstig intelligens til å ta avgjørelser som gjelder enkeltmennesker? Vil innbyggerne ha tillit til at de får rettferdig behandling?

Sted:
Arendal bibliotek

12.00
-
12.45

Tåler norske kommuner et stadig våtere og villere vær?

Været blir stadig våtere og villere, og stadig oftere er det steder i Norge som rammes av ekstremvær. Skadene koster samfunnet milliarder av kroner. Hvor godt er vi rustet for dette?

Sted:
Madam Reiersen

12.15
-
13.45

Omstilling og rehabilitering: Vi må jobbe annerledes!

Helsenorge står foran en felles utfordring. Det blir færre helseansatte per pasient enn i dag og budsjettene vil fortsette å være stramme. Samtidig vil det framover bli flere som trenger rehabilitering, blant annet fordi befolkningen blir eldre og fordi vi redder flere etter alvorlig sykdom og skade. Fra før av er dette tjenesteområdet preget av betydelig uønsket variasjon. Pasienter og brukere betegner det et postkodelotteri, med tanke på hva slags tjenester de får.

Sted:
Clarion Hotel Tyholmen

12.30
-
13.30

Få flere unge med i frivillige organisasjoner

Frivilligheten kan spille en nøkkelrolle for å øke samfunnsdeltagelsen og redusere utenforskap. Om man skal lykkes med dette, må både organisasjoner og det offentlige jobbe aktivt for å sikre lave kostnader knyttet til å være med, slik at økonomi ikke hindrer deltagelse, særlig for barn og unge.

Sted:
Samfunnsteltet

13.00
-
14.00
Helsepersonellkommisjonen er omtalt som en kraftig realitetsorientering. I årene framover blir det mange flere eldre, men færre i yrkesaktiv alder. Helsepersonell blir et knapp ressurs. Hvordan kan kommunene rekruttere og beholde arbeidskraft, og bruke den best mulig?
 
Sted:
Lille Hotell
13.00
-
14.30
Helsepersonellkommisjonen peker på teknologi som et av flere svar på bemanningsutfordringene i helsetjenesten. Som pasienter og brukere forventer vi mer tilgjengelige og persontilpassede løsninger når vi har behov for helsetjenester. Det finnes etter hvert mange gode eksempler på at vi går i riktig retning.
Sted:
Sørlandet sykehus Arendal
14.00
-
14.45
Norsk helsenett og EHiN inviterer til en spennende samtale med gjester om hvordan vi får fart på digitaliseringen av helsetjenesten – og hvilke hindre som står i veien. Hvordan kan vi frigjøre verdifull tid til pasientbehandling ved, blant annet, å gi helsepersonell informasjonen de trenger, når de trenger den, og ved å legge til rette for trygge og innovative løsninger fra leverandørmarkedet?
Sted:
Bankgården
14.30
-
15.00
Færre hender skal hjelpe flere eldre innen helse og omsorg i fremtiden. Hver enkelt av oss må derfor ta større ansvar for egen alderdom. Hva betyr det i praksis – i 2040?
Sted:
DN-teltet
14.30
-
15.30
I Norge har det lenge vært en villet politikk at flere skal bo hjemme lengre. Men hva betyr det for hvordan vi innretter eldreomsorgen fremover? Og hvordan kan nasjonale politikere bistå lokale politikere i utviklingen av eldreomsorgen? Sitter vi fast i gamle forestillinger om hva sykehjem og eldreomsorg er?
 

Sted:
Lille Hotell

 

15.00
-
15.45
Friskere med helsetjenester levert hjemme?
PA Consulting har nylig gjennomført en global undersøkelse blant helseledere om hjemmesykehus og digital hjemmeoppfølging. Undersøkelsen viser at Norge og andre land forventer en ti-dobling av antall pasienter med denne type tjenester innen 2030.

Norge peker seg ut fordi vi i større grad enn andre land opplever at personvern, informasjonssikkerhet, teknologivegring blant helsepersonell og manglende samhandling hindrer implementering. Blir pasientene friskere av å få levert tjenestene hjemme, og har vi tro på en ti-dobling av dette markedet innen 2030?

Sted:
Bankgården

16.00
-
16.45
Næringsklyngene Norway Health Tech, Norwegian Smart Care Cluster, Kreftforeningen, Norsk sykepleierforbund, Dignio og KS har sammen satt fokus på hvorfor det tar lang tid å innføre velferdsteknologi og digital hjemmeoppfølging. Våren 2023 arrangerte samarbeidspartnerne en rundebordskonferanse for å drøfte hva vi kan gjøre sammen for å få fortgang i innføringen, og hva vi mener myndighetene må bidra med.

Sted:
Bankgården

16.00
-
17.00
Hva må vi gjøre? (samarbeid med NTNU Samfunnsforskning)

Vi har en mer usikker geopolitisk situasjon, mer ekstremvær som følge av klimaendringer, økende avhengighet av digitale infrastrukturer, risiko for raskt spredende pandemier og økt frykt for terrorangrep. Utfordringene er globale. Løsningene må også være regionale og lokale. Hvem har ansvar og hvem bør bidra?
 

Sted:
Lille Hotell

20.00
-
22.00
Norge er i ferd med å bli verdensmester på mål, men scorer dårlig på gjennomføring. FNs bærekraftsmål gjelder alle land i hele verden, også Norge. Hva skal vi gjøre her i Norge? 

Sted:
Bakgården, Altingets scene

Onsdag 16. august

08.00
-
09.00

Forskningsfrokost

Hvordan står det egentlig til? Kommunenes arbeid med varsling.

KS presenterer resultater fra en undersøkelse Deloitte har utført om kommunenes arbeid med varsling. Tross høyt fokus på varsling, et omfattende regelverk og veiledere kommunene kan støtte seg på, er det varsling et tema stadig er aktuelt og som kommunene sliter med å håndtere. Denne rapporten identifserer kommunenes erfaringer og gir også anbefalinger for å håndtere varsler på best mulig måte.

 

Se arrangementet her

Sted:
Lille Hotell

 

08.30
-
09.30

Arbeidsvilkår for skolelederne. Hvordan rekruttere og beholde landets viktigste ledere?

Hvorfor er det så få som ønsker seg landets viktigste lederjobb? UiA har på oppdrag for Skolelederforbundet gått i gang med et forskningsprosjekt som skal gi et innblikk i denne problemstillingen og anbefale tiltak for å løse rektorkrisen.

Sted:
Tyholmen hotell
08.30
-
09.30

Truet, men ikke tapt? Politiske løsninger for å redde naturen folk frykter å miste

I år er det kommunevalg. Og all natur ligger i en kommune. To av tre velgere oppgir at bevaring av lokal natur vil være viktig for dem når de skal stemme ved valget i september.
På dette arrangementet presenteres Rødlista for truede naturopplevelser og konkrete løsninger for hva kommunene må gjøre for at innbyggerne ikke skal miste sine verdifulle opplevelser.

Sted:
Vitensenteret
09.00
-
10.00

Hva må til for å sikre eldre på sykehjem aktivteten de fortjener?

Endringer i demografien gir store behov for økt satsning på sosialisering og aktivitet for en aldrende befolkning. Mange peker på at teknologien og løsningene finnes. Men det er stor forskjell på løsnningene som beskrives i utvalgsrapporter til den praktiske virkeligheten ute i kommunene. Der preges hverdagen av budsjettinnsparinger og svært begrenset mulighet og evne til å investere i sosial velferdsteknologi.

Sted:
Bankgården
09.00
-
10.30

Rikets digitale tilstand - Har Norge løsningene som trengs?

Hvordan vurderer Digdir-sjef Frode Danielsen rikets digitale tilstand? Har politikerne løsningene som trengs, og hva mener toppledere i offentlig sektor bør være ambisjonene for framtidens digitaliseringspolitikk? Debattleder Øystein Eriksen Søreide, adm. direktør i Abelia, guider oss gjennom flere interessante diskusjoner for fremtidens Norge.

Sted:
Vitensenteret
09.30
-
11.00

Spiller vi noen rolle i det forebyggende arbeidet mot mobbing i barnehagen?

Det er i barnehagen det skjer. Hva kan egentlig styrer, eier- og myndighetsnivået gjøre for å bidra til trygge og gode barnehagemiljøer for alle barn? Hvordan kan foreldrene inngå i det systematiske forebyggende arbeidet? Og, kan kommunestyrene bidra med noe for å sikre et trygt og godt barnehagemiljø fritt for krenkelser, som for eksempel mobbing for alle barn i kommunen?

 

Se arrangementet her

Sted:
Lille Hotell

10.00
-
11.00

Kommunevalgdagen: Trues lokalpolitikere til taushet? Hovedprogram

Ytringsfriheten står sterkt i det norske demokratiet. Men det koster å engasjere seg i den offentlige debatten. Tidligere undersøkelser viser at halvparten av våre lokalpolitikere har vurdert å trekke seg fordi de utsettes for hets eller trusler. Mange har allerede sluttet.

Arendalsuka og KS presenterer en fersk undersøkelse om hvordan situasjonen nå.

Sted:
Kulturhuset

11.00
-
11.50

Korrupsjon og misligheter i kommunene - Hva er det?

Den lokale forvaltningen fatter vedtak som får følger for enkeltmennesker. Dermed er det også mange som ønsker å påvikre forvaltningen. Når blir påvirkningen utilbørlig? Og hva er egentlig korrupsjon - og hva er forskjellen på korrupsjon og misligheter? 

Sted:
Kirkekjelleren

 

11.15
-
12.00

Vil AI skape et mer givende og inkluderende arbeidsliv?

To av arbeidslivets store utfordringer er at vi har for mange som står utenfor jobb, og at vi samtidig har stor mangel på kompetanse på viktige områder. Kan kunstig intelligens spille en viktig rolle for å løse dette?

Sted:
Fullriggeren Sørlandet

11.30
-
12.00

Betydningen av tillit

Det at vi i stoler på hverandre i Norge trekkes ofte frem som et av våre viktigste konkurransefortrinn. Hvorfor er tillit så viktig, og hva skjer når tillit forvitrer?

Her inviterer vi til en bred diskusjon om verdien av tillit, og vi legger frem ferske tall fra NHOs tillitsundersøkelse om bedriftsledere.

Sted:
DN-teltet

11.30
-
12.30

Hva vil vi med brann- og redningstjenesten? Statens ambisjoner og kommunenes forventninger

Utvalget som har analysert utfordringsbildet for brann og redning peker på behov for mer regionalt forpliktende samarbeid innenefor brann og redningstjenesten. Hvor langt vil regjeringen og Justis- og beredskapsdepartementet gå i å anbfale og pålegge slikt samarbeid i den kommende stortingsmeldingen?

Arrangør: Samfunnsbedriftene brann og redning

 

Se arrangementet her

Sted:
Lille Hotell

 

11.45
-
12.45

Kan legevakten drives smartere?

Akutt syke trenger hjelp NÅ og legevaktene har i Norge vært svaret på dette. Men legevaktene sliter nå med driften. Oppgavene i alle deler av helsetjenesten øker, vi får flere eldre, med flere komplekse sykdommer samtidig som vi mangler personell. Derfor må vi jobbe smartere. En fungerende primærhelsetjeneste er en avgjørende premiss for at spesialisthelsetjenesten skal fungere. Hvordan løser vi dette?

Sted:
Biblioteket

12.00
-
13.00

Nasjonal personvernpolitikk - hvorfor det og hvordan?

Hvordan løfte fram en nasjonal personvernpolitikk? Og hvordan skape engasjement for en nasjonal personvernpolitikk?

Sted:
Eurekabygget

12.00
-
12.45

Grønn omstilling der folk bor - Fra nasjonale mål til lokal handling

Fremover må Norge kutte utslipp enda raskere. Det vil kreve mye av oss, og kommunene vil ha en sentral rolle. 

Hvordan kan kommunene definere "grønne mål" for seg selv, og gjennomføre disse på en effektiv måte? Hvordan setter vi gode initiativ i system?

Sted:
Statsraad Lehmkuhl

12.30
-
14.00

Medieorganisasjonene debatterer ytringsfrihet i arbeidslivet

Hvordan står det til med ytringsfriheten for ansatte i kommunene?

Sted:
Agderposten

13.00
-
14.00

Tjenestekvalitet i kommunesektoren - en økonomisk analyse

Kommunesektoren leverer en lang rekke velferdstjenester til innbyggerne. Hvilke sammenhenger kan vi se mellom ressursbruk og opplevd tjenestekvalitet? Vi inviterer til analyse og debatt.

 

Se arrangementet her

Sted:
Lille Hotell

13.00
-
14.00

Er kommunene aktive arbeidsgivere?

Er kommunene godt nok rustet til å levere den kvaliteten på utdannings- og helsetjenester som innbyggerne kan forvente?

Hvordan jobber KS og regjeringen for å sette kommunene i stand til å sikre kommunene kvalifisert arbeidskraft for å løse sine lovpålagte oppgaver innen utdanning og helse? 

Sted:
Unio-teltet

13.45
-
14.30

Kultur som driver i lokalsamfunnsutviklingen

Målet med arrangementet er å kople kultur og samfunnsutvikling. Lokalsamfunnsutvikling er et viktig tema i de fleste partienes valgprogram, men ofte uten å tematisere kulturlivets og kulturskolens rolle. Det kan vi gjøre noe med.

Sted:
Kulturkammeret

14.00
-
15.00

Kommunevalgdagen: Hva skal redde velferdstjenestene? Hovedprogram

Vi er vant til høy og voksende kvalitet i velferden vår. Kan det fortsette? Vi har store utfordringer med å skaffe nok mennesker til velferdsyrkene, og vi risikerer strammere budsjetter i årene som kommer.

Sted:
Kulturhuset

14.00
-
14.45

Er det trygt å bo hjemme livet ut?

Det forventes fremover at eldre planlegger og tilrettelegger egen bosituasjon med tanke på alderdom og nedsatt funksjonsevne, mens kommunene skal tilrettelegge for et tilstrekkelig antall aldersvennlige boliger og tilby nødvendige tjenester eldre får behov for i eget hjem. Har eldre forutsetning og motivasjon til å planlegge og tilrettelegge egen bosituasjon? Er kommunene forberedt på det ansvaret som faller på dem? Bygger utbyggerne de boligene som eldre har behov for?

Sted:
Kulturkammeret

14.30
-
15.30

Tøffe tider, tøffere politikere?

Vi står overfor store og komplekse samfunnsutfordringer i tiden fremover. Det krever at vi tør å tenke nytt og er innovative. Samtidig vet vi at det blir mer krevende å være politiker fremover. Tonen i debatten blir tøffere, og så mange som en av fire politikere slutter på grunn av hets og trusler. Hvilke krav stiller alt dette til politikerrollen?

 

Se arrangementet her

Sted:
Lille Hotell

14.30
-
15.30

Hva er ambisjonene for jernbanen de neste 50 årene?

Jernbanedirektoratet og Bane NOR har levert sine anbefalinger til Nasjonal transportplan for de neste 12 årene. Hva med det lange perspektivet? Vet vi nok om fremtidens transportbehov, må vi ta tøffere valg og har vi de riktige verktøyene til å prioritere for fremtidens samfunn?

Sted:
Smalsund

14.30
-
15.30

"Build forward better" etter krig og katastrofe

"Build back better" har vært et mantra innen katastrofehåndtering siden tsunamien i Det indiske hav i 2004. Begrepet utgjør ett av fire prioriteringsområder i FNs Sendai-rammeverk for katastrofereduksjon. Sentralt står tanken om at gjenoppbygging etter katastrofer gir mulighet til å bygge mer robuste samfunn, og derigjennom forhindre tilsvarende katastrofer i fremtiden.

Sted: Menneskerettighets-teltet

15.00

-

16.30

Kan den nye spesialistutdanningen i allmennmedisin redde fastlegeordningen?

Siden 2019 har kommunene hatt ansvaret for utdanningen av spesialister i allmennmedisin. Det er en stor jobb som bl.a. innebærer registrering som utdanningsvirksomhet, utarbeidelse av generelle og individuelle utdanningsplaner, rekruttering og oppfølging av individuelle veiledere. Vi på ALIS-kontorene ser at det har en rekrutterende og stabiliserende effekt om kommunene får dette på stell, og i løpet av dette arrangementet håper vi å kunne få fram noen suksesskriterier.

 

Sted: Tyholmen

15.30
-
16.45

Har lokalsamfunnet råd til å satse på kultur?

Offentlige budsjetter blir trangere fremover, og vi må prioritere hardere. Har vi råd til å satse på kultur da, og har vi råd til å la det være?

Kanskje er det viktigere enn noen gang å satse på kultur, nettopp fordi vi i vår tid trenger kulturen til å bygge fellesskap og skape inkludering. Kan kulturen også bidra til å fremme demokrati og gi vern mot autoritære krefter? 

Sted:
Kulturkammeret

15.45
-
17.00

Hvordan skal Ukraina gjenoppbygges? Stemmer fra Ukraina, forskningsbasert kunnskap og Norges rolle

Norge har nylig vedtatt et oppfattende 5-årig støtteprogram for Ukraina – Nansen-programmet. Hvordan mener ukrainere selv landet skal gjenoppbygges? Hvordan er landet forskjellig fra andre land i krise? Hva skal til for at Do no harm-prinsippet opprettholdes i Ukraina? Hvordan unngår vi at støtten fører til økt korrupsjon? Hva er viktig å tenke på for at lokaldemokrati og sivilsamfunnet styrkes samtidig? 

Sted:
Menneskerettighets-teltet

15.30
-
17.00

Datadeling i helse: Slik knekker Oslo koden

Bedre digital samhandling – til beste for innbygger og pasient. Det løftet ga Oslo kommune, Oslo universitetssykehus, Diakonhjemmet sykehus og Lovisenberg Diakonale sykehus under Arendalsuka i fjor. Hva har partene fått til på ett år? Hva er fortsatt utfordringer? Vi har gjort store fremskritt innen dokumentdeling. Nå skal vi knekke koden for datadeling – som vil bety en ny hverdag for helsepersonell, pasienter og pårørende.

Sted:
Thon hotel

16.30
-
17.30


Har regionreformen gittt regional superkraft? Om fylkeskommunens fremtid

Arrangør: Agder fylkeskommune, Rogaland fylkeskommune, KS

Har regionreformen gitt regional superkraft? Om fylkeskommunenes fremtid. Agder fylkeskommune, Rogaland fylkeskommune og KS setter fylkeskommunens regionalpolitiske rolle på dagsorden. Tre år er gått siden regionreformen, og vi spør: Hva nå med fylkeskommunen?

Etter kl 1730 blir det servert fiskesuppe fra Rogaland og mineralvann og sjokolade fra Agder. Lokalet holder åpent for mingling frem til kl 1900.

 

Se arragementet her

 Sted:
Lille Hotell

16.30
-
17.30

Er brukeren nøkkelen til en bærekraftig helsetjeneste? Vi følger opp Helsepersonellkomisjonen

Vi blir flere, vi blir eldre, vi lever lengre med sykdom og vi forventer mer av helsetjenesten. Samtidig har helsevesenet begrenset med ressurser og personell. Teknologi blir pekt på som en del av løsningen for å møte disse utfordringene, og den nasjonale e-helsestrategien handler om å levere helsehjelp på nye og mer bærekraftige måter. Hvordan jobber vi med dette i Sykehuset Østfold og Vestre Viken?

Sted:
Arendal kino

17.00
-
18.00

Innovasjon for å løse morgendagens utfordringer

Demografiutfordringene og mangel på kompetanse og arbeidskraft er en av velferdskommunenes største utfordringer. Derfor må vi tenke radikalt nytt, utfordre systemet og evne å samarbeide om nye løsninger. Posten og KS’ Partnerskap for radikal innovasjon har siden 2021 utforsket nye former for samarbeid. Hvordan kan ulike aktører, på tvers av både sektorer og forvaltningsnivåer, sammen skape velferd på nye måter i lokalsamfunnene?  Dette ønsker vi å belyse gjennom samtaler og debatt

Sted:
Grid bakgården

17.00
-
19.00

Innovasjon for å løse morgendagens utfordringer

Posten samarbeider med KS om et nytt dørterskeltilbud og hvilken nytte og effekt en slik tjeneste vil ha opp mot demografiutfordringene i Norge.
Sammen utforsker vi nå kommunenes utfordringer og behov for å tenke nytt i forbindelse med det «det grå skiftet».

Sted:
GRID

Torsdag 17. august

08.00
-
09.00

Forskningsfrokost

2050 – å navigere i en usikker tid. Om scenarier som metode for å sette kommunene i stand til å ruste seg for det ukjente.

 

Se arrangementet her


Sted:
Lille Hotell

 

08.00
-
08.45

Planlegging for egen alderdom - en utfordrende mulighet

«Å planlegge for egen alderdom» ble en brannfakkel i debatten om eldreomsorgen tidligere i år. På dette arrangementet tar vi debatten om å planlegge for egen alderdom. Hvilke politiske løsninger må til for at vi kan planlegge for egen alderdom og bo hjemme lenger? Og hvilke dilemmaer fører dette med seg?

Sted:
GRID-Arendal
09.30
-
10.30
Sterkere lokaldemokratisk styring av private barnehager - trussel eller mulighet?

Regjeringen varsler i sin nasjonale barnehagestrategi «Barnehagen for en ny tid» at kommunene skal få bedre mulighet for å styre helheten i barnehagetilbudet, også private barnehager. Er sterkere lokaldemokratisk styring en trussel mot private barnehager og foreldrenes egne valg av barnehage, eller en mulighet for et bedre tilbud? Hvordan kan kommunene sørge et mer helhetlig barnehagetilbud i sin kommune, og samtidig legge til rette for private tilbud dersom de ønsker det?

 

Se arrangementet her

Sted:
Lille Hotell

10.00
-
10.45

Når AI-bølgen treffer helse - Hva gjør vi?

AI er en hype. Eller? Helsepersonellskomisjonen ønsker å oppnå mer med mindre ressurser, og gode systemer for håndtering av helsedata kan være nøkkelen til effektivisering.

Denne sesjonen tar sikte på å utforske potensialet og gevinster ved å implementere AI-løsninger i håndteringen av helsedata.


Sted:
Bankgården

10.00
-
11.00

AI, demokrati og digitalt samfunnsansvar

Digitale teknologier påvirker de aller fleste områder i samfunnet og legger også premisser for samfunnsutviklingen. Akkurat nå går utviklingen så raskt at det kan være utfordrende å se konsekvensene av digitaliseringsarbeid. Til tross for store, og dels uforutsigbare, konsekvenser er slikt arbeid bare delvis regulert.

Sted:
Castelle

10.15
-
11.15

Søkertallene til sykepleierutdanningene fortsetter å synke. Hvordan kan vi i felleskap snu trenden?

Norge sliter med stor mangel på sykepleiere, og utfordringen er ekstra stor i distriktene i nord. Samtidig stuper søkertallene til sykepleierutdanningene. Nedgangen fra 2022 er på over 10 prosent. Hvordan skal vi rigge oss for at flere skal velge sykepleierutdanning i framtida?

Sted:
Christian Radich

10.30
-
11.15

Sammen mot digitalt utenforskap

Digitalt utenforskap er et vedvarende samfunnsproblem som rammer mennesker i ulike livvssituasjoner. Hvordan kan vi sammen gjøre de endringer som er nødvendige for å inkludere alle i det digitalte skiftet - også når det gjelder offentlige tjenester?

Sted:
Bankgården

11.00
-
12.00

Kunstig intelligens - døråpner eller hengelås for god læring?

Teknologi har gitt skolen en kraftig utviklingsdytt. Mange heier på, og mange er bekymret for, kunstig intelligens (KI).
Hvordan skiller KI seg fra tidligere teknologier? Hvordan påvirker det læring? Hva gjør det ekstra krevende å ta i bruk KI slik at vi ivaretar barn og unges rett til frihet og privatliv? Kan kommuner, nasjonale myndigheter og leverandører påvirke og styre utviklingen?

 

Se arrangementet her

Sted:
Lille Hotell

11.00
-
12.00

Har kommunene og staten evne og vilje til å investere i vann og avløp

  • Investeringsbehovet i sektoren ble 2021 dokumentert i til over 300 mrd. kr, eksklusive krav om nitrogenfjerning i Oslofjorden og nytt Avløpsdirektiv fra EU
  • Flere representantforslag om vann og avløp skal behandles i Stortinget i oktober – hvordan stiller partiene seg til forslagene
  • Hvorfor er en nasjonal handlingsplan for avløp viktig?
  • Staten forplikter kommunene gjennom internasjonale avtaler, lover og forskrifter, men hvordan følger staten opp egne pålegg?
  • Er det evne og vilje i kommunene til å følge opp? Økte gebyrer til innbyggerne krever modige politikere, det er store regionale og lokale forskjeller og det bør satses på økt samarbeid om smarte, bærekraftige og innovative løsninger mellom kommunene

Sted:
Arendal kino

11.00
-
11.50

Kommunehelsetjenesten i skvis, politisk retorikk i møte med økonomiske rammevilkår

Altinget Helse inviterer til debatt om et av lokalvalgkampens viktigste tema: Kommuneøkonomi og helse/omsorg. For er det ikke slik at uansett hvor mye politikerne lover, så handler det alltid om penger og kompetanse?

Sted:
GRID

11.00
-
12.00

Krise i helsesektoren. Tenk nytt, jobb smartere

Helsekommisjonen peker på store utfordringer med å få tilstrekkelig personell i helsesektoren. Bruker helsepersonell sin kompetanse optimalt?
Hvordan kan vi lykkes bedre med å ta i bruk nye muligheter innen teknologi?

Sted:
Impact Hub

 

12.30
-
13.30

Et nedslitt fylkesveinett - fersk rapport om status på veinettet

Riksrevisjonen har nylig rettet skarp kritikk mot veimyndighetene som mangler kontroll og styring over etterslepet, og at dårlig veinett bidrar til om lag 30 dødsfall i året på Norske veier. Rådgivende ingeniørers forening og Opplysningsrådet for veitrafikken presenterer rykende fersk rapport om tilstanden på fylkesveinettet.

Sted:
Samferdselsteltet

13.00
-
14.00

Ukrainske flyktninger: Hvor mye skal vi investere?
Norge mangler kompetent arbeidskraft. Med en smart integreringspolitikk kan ukrainske flyktninger bli inkludert i arbeidslivet, og gi et viktig bidrag til å løse mange av de store samfunnsutfordringene. Men skal de i det hele tatt bli i Norge?

 

Se arrangementet her

Sted:
Lille Hotell

15.00
-
15.45

Forutsetninger for å utvikle kunnskapsbaserte beslutninger? Klarer vi å utjevne forskjellene? 

Forutsetninger for å utvikle kunnskapsbaserte beslutninger og praksis er ujevnt fordelt i Kommune-Norge. Mer enn noen gang må kommunene prioritere og gjøre de viktige tingene på de riktige måtene for å levere bærekraftige og likeverdige tjenester for fremtiden.

 

Se arrangementet her

Sted:
Lille Hotell

15.15
-
16.00

Smartbyene har klimaløsninger!

I denne samtalen skal smartby-avdelingene i Stavanger, Trondheim og Oslo presentere nye løsninger og konkrete verktøy for klima og miljø.

Sted:
Ytterst på Langbryggen

15.30
-
16.30

Rasfaren øker og pengene minker! Men det finnes håp!

Del 1: Politikk og penger. Hva gjør vi med rasfaren når klimaet endres og pengene ikke strekker til?

Del 2: Det finnes håp! Innovasjon og teknologi.

Sted:
Samferdsels-teltet

16.00
-
17.00

Hvor stor er lærermangelen og hva kan vi gjøre med den?

Det pågår en debatt om hvor stor lærermangelen er og vil være framover. Kunnskapsgrunnlaget spriker. Vi får presentert ny kunnskap om rekrutteringsutfordringene i skolen fra forskere ved Senter for økonomisk forskning (SØF) og tiltak KS har vedtatt for å rekruttere, utvikle og beholde lærere. Vi får høre erfaringer fra kommuner, og det blir debatt med politikere og aktørene i skolen.

 

Se arrangementet her

Sted:
Lille Hotell

16.30
-
17.30

Har kommunene kontroll på sin digitale infrastruktur?

Flere norske kommuner har vært utsatt for hackerangrep, og tjenester har vært delvis lammet over tid. Er dagens norske kommuner tilstrekkelig forberedt på digitale trusler ? Hvordan kan kommunene jobbe systematisk med risiko og sikkerhetskultur og beskytte seg best mulig mot angrep?

Sted:
Samfunnsteltet

19.30
-
20.15

Oppvarming til kveldens TV-debatt

Sted:
Lille Hotell

Fredag 18. august

08.00
-
09.00

Forskningsfrokost

Kommunenes dispensasjonspraksis - møter loven behovet?

Kommunenes praksis med å gi dispensasjoner fra bestemmelsene i plan- og bygningsloven varierer. Noen har lav terskel for å gi dispensasjon, og andre gir det uten å ha vurdert alle vilkårene i loven.

Dette gir uheldig og lite forutsigbar praksis, både for kommunene og for den enkelte utbygger eller innbygger.

 

Se arrangementet her

Sted:
Lille Hotell

 

08.00
-
09.00

Frokostsamtale: Framtidas kommuner og arealforvaltning

Det er snart kommunevalg, og mange kommuner er i prosess med å rullere kommuneplaner. Ungdom har krav på medvirkning i planprosesser, men hvordan skal vi delta, og ikke minst hvorfor?

Sted:
Frivillighets-teltet
09.30
-
10.30

Hvordan kan lokalpolitikk stimulere til næringsutvikling. Bryr politikerne seg nok?

Kommunens rolle som tilrettelegger for næringslivet, er ikke en lovpålagt kommunal oppgave. I møtet med de utfordringene som melder seg er det likevel nødvendig å se næringsutvikling som en del av samfunnsutviklingen i kommunen for å skape levedyktige lokalsamfunn. 

 

Se arrangementet her

Sted:
Lille Hotell