Publisert: 08.03.2018
I arbeidet som nå pågår er det både gamle og nye problemstillinger å sette seg inn i. Da kan det være greit å ha tilgang til veiledning og praktisk informasjon om hvordan regelverket skal forstås, samt hvilket handlingsrom regelverket tillater. I den anledning vil vi minne om at det finnes mye nyttig informasjon og veiledning som er publisert på Datatilsynets nettsider, både informasjon fra tilsynet selv og fra EU-baserte kilder;
Samlet oversikt over Datatilsynets råd og veiledninger
De som ønsker en oversikt over hvilke råd og veiledninger som er gitt fra Datatilsynet kan gå inn på https://www.datatilsynet.no/
Veiledning om bl. a. personvernombudets/personvernrådgiverens rolle, plikter og uavhengighet mv.
Når det gjelder problemstillinger og praktiske utfordringer knyttet til plikten for offentlige virksomheter til å tilknytte seg personvernombud/personvernrådgiver er det også gitt mer utførlig veiledning fra den såkalte «Artikkel 29»-gruppen. Dette er EUs rådgivende organ i personvernspørsmål, som også har gitt uttalelser og anbefalinger på andre områder om hvordan de nye reglene bør etterleves og håndheves.
Når trer forordningen i kraft i Norge?
Noen kommuner har stilt oss spørsmål om det er avklart at forordningen også vil tre i kraft i Norge fra 25. mai 2018.
Først og fremst er det ikke slik at forordningen automatisk trer i kraft i Norge denne datoen. Det er fordi Norge ikke er medlem av EU. Norge er med i EØS, gjennom EØS-avtalen. For at forordningen skal gjelde i Norge må EØS-komiteen formelt sett vedta å innlemme den i EØS-avtalen.
Justis- og beredskapsminister Sylvi Listhaug uttalte mot slutten av februar i år at det er en viss usikkerhet om forordningen vil være formelt innlemmet i EØS-avtalen innen 25. mai 2018, slik at den nye norske personopplysningsloven kan settes i kraft på dette tidspunktet. Dette beror særlig på behandlingen av utkastet til EØS-komiteens beslutning internt i EU. Hun varslet samtidig at det vil bli fremmet en proposisjon om ny personopplysningslov i april 2018.
Vi anbefaler kommunene og fylkene om å fortsette arbeidet med utgangspunkt i at forordningen trer i kraft fra 25. mai 2018. Når de formelle beslutningene er fattet i EU og av EØS-komiteen vil det trolig gå kort tid før den norske loven og forordningen trer i kraft også her.