Nyheter fra KS Advokatene
KS Advokatene orienterer om aktiviteten ved kontoret og legger fortløpende ut informasjon om rettsutvikling.
-
Lokalt partsarbeid: I kommunen er det kun to parter
KS bruker ikke begrepet «lokalt trepartssamarbeid» og anbefaler heller ikke kommunene å benytte dette begrepet. Kommuneloven § 2-1 fastslår at kommuner og fylkeskommuner bare har én folkevalgt ledelse som også omfatter arbeidsgiverrollen.
-
Høyesterett med viktig avklaring av kommuners søksmålsadgang
Høyesterett har enstemmig gitt Bardu og Beiarn kommuner medhold i at de kan anlegge sak mot staten ved Landbruks- og matdepartementet og Statskog SF om fjelloven kommer til anvendelse i Nordland og Troms.
-
Lær de viktigste reglene i kommuneloven med KS Advokatene
Kommuneloven fastsetter viktige rammer for kommunens virksomhet. I dette webinaret vil KS Advokatene gi deg oversikt over hvordan den også underbygger din kommunes handlefrihet, selvstendighet, og forventningene som kommunen kan stille til staten.
-
Årets kurs i forvaltningsrett
Velkommen til KS Agendas årlige kurs i forvaltningsrett sammen med KS Advokatene, 30.-31. oktober 2023.
-
Kommunane har rett til mva-kompensasjon til oppføring av ROP-bustader
Gulating lagmannsrett har nyleg avgjort at Sandnes kommune har rett til kompensasjon for meirverdiavgift for kostnader til oppføring av bygg for personar med utfordringar innanfor rus og psykiatri.
-
KS Advokatene bistår i barnehagesøksmålet
Tre private barnehagekjeder saksøkte før nyttår en rekke kommuner for 22 tingretter. Søksmålene er knyttet til reglene om offentlige tilskudd til private barnehager.
-
Personvernombud må være uavhengig og kompetente
EU-domstolen har i en ny dom av 9. februar 2023 (C-453/21) trukket opp viktige grenser for personvernombuds uavhengighet og kompetanse.
-
Ny veileder om taushetsplikt, opplysningsrett og opplysningsplikt i forvaltningen
Justis- og beredskapsdepartementet har utarbeidet en veileder om taushetsplikt, opplysningsrett og opplysningsplikt i forvaltningen.
-
Begrensninger og endringer i adgangen til innleie fra bemanningsforetak
Endringene gjelder fra 1. april i år med enkelte overgangsbestemmelser. For kommunesektoren er den viktigste endringen at det ikke lenger vil være adgang til innleie for å dekke et arbeidskraftbehov «når arbeidet er av midlertidig karakter».
-
Støtteprosessloven har trådt i kraft
Den nye loven om nasjonale saksbehandlingsregler i saker om offentlig støtte (støtteprosessloven) trådte i kraft 1. januar 2023.
-
Lovendringer for å oppnå mer heltid
Fra 1. januar 2023 fikk arbeidsmiljøloven nye regler.
-
Tilbakebetaling av feilutbetalt lønn kan forhåndsavtales
Dersom arbeidsgiver betaler for mye lønn til en arbeidstaker, oppstår det to sentrale spørsmål: Om arbeidstaker er pliktig å betale tilbake det feilutbetalte beløpet, og om arbeidsgiver kan gjennomføre tilbakebetalingen gjennom trekk i lønn.
-
Lov om endringer i stiftelsesloven trer i kraft 1. januar 2023
Lov om endringer i stiftelsesloven (opphevelse av boligstiftelser opprettet av kommuner) ble sanksjonert i statsråd 16. desember 2022. Loven trer i kraft 1. januar 2023. Endringsloven er i samsvar med regjeringens forslag i Prop. 135 L (2021-2022).
-
På tide å gjøre noe med statlig klagebehandling
Justisdepartementet utreder for tiden ny forvaltningslov. Herunder skal klageregler i forvaltningsloven vurderes. Ekspertutvalget som utredet forslag til ny forvaltningslov (NOU 2019:5) utredet ikke alternativer til statlig klagebehandling.
-
Gjerdrumskredet – statsadvokatens beslutning
- KS er glad for at statsadvokaten har henlagt saken mot Gjerdrum kommune, sier Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS.
-
Regjeringen varsler nye regler for offentlige anskaffelser
Nylig lanserte næringsminister Jan Christian Vestre og arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen flere forslag som skal sikre et seriøst arbeidsliv og like konkurransevilkår for leverandører til det offentlige.
-
Midlertidig ansettelse etter opplæringslova gir ikke rett til fast ansettelse
Dette har Høyesterett slått fast i dom avsagt 25. oktober 2022. Dommen er enstemmig og i tråd med hva tingretten og lagmannsretten la til grunn.
-
Barns rettigheter til undervisning under og etter en streik
KS får mange bekymrede henvendelser fra både foresatte og kommuner som skoleeiere om elevers læringstap på grunn av manglende undervisning og andre konsekvenser av streiken. Les mer om barns rettigheter til undervisning under og etter en streik her.
-
KS Advokatenes årlige arbeidsrettskurs
KS Advokatenes årlige arbeidsrettskurs er 22. og 23. november 2022 på Lillestrøm. Kurset er både fysisk og digitalt.
-
KS Advokatenes årsrapport 2021
KS har utarbeidet en særskilt årsrapport for virksomheten i organisasjonens juridiske enhet.
-
Folkevalgte må få styre kommunale eiendommer
Høyesterett avsa i 2021 dom i den såkalte «el-sparkesykkelsaken». Trondheim kommune eide grunnen, men Høyesterett mente dette ikke gav kommunen rett til å lage regler for utleie av el-sparkesykler i byen. Dette utfordrer lokaldemokratiet, mener KS.
-
Hvilke konsekvenser har «el-sparkesykkeldommen» for kommunesektoren?
Høyesterett avsa i 2021 dom i den såkalte el-sparkesykkelsaken. KS Advokatene har gjort en foreløpig vurdering av hvilke konsekvenser dommen kan få, og hvordan KS eventuelt kan følge opp rettsavgjørelsen for å ivareta kommunesektorens interesser.
-
Anskaffelser i krisetider
Mange oppdragsgivere har mottatt henvendelser fra leverandører med varsel om prisøkning i inngåtte kontrakter på grunn av krigen i Ukraina. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har utarbeidet veiledning om dette.
-
KS-innspill om "Norgesmodellen" i offentlige anskaffelser
I Hurdalsplattformen står det at regjeringen vil «utarbeide en Norgesmodell med nasjonale seriøsitetskrav for alle offentlige anskaffelser», samt «stille strengare krav til seriøsitet og bruk av lærlingar ved offentlege innkjøp og anbod».
-
Nye EØS-terskelverdier for 2022-2024
Nye terskelverdier for kunngjøring av offentlige anskaffelser i EØS-området trådte i kraft 23. mars 2022.
-
Hvilken rettslig betydning har Grunnloven § 49 andre avsnitt?
Vi skal i denne artikkelen gjennomgå ulike rettsvirkninger av Grunnloven § 49 andre avsnitt. Vi skal også avslutningsvis gå nærmere inn på forholdet til de sentrale bestemmelsene i kommuneloven som følger opp Grunnloven § 49 andre avsnitt.
-
Merarbeidsbestemmelsen i arbeidsmiljøloven § 14-4 a
KS Advokatene mottar mange henvendelser om tolkningen av bestemmelsen om rett til større fast stilling tilsvarende faktisk arbeidstid. Den er praktisk viktig, men ikke alltid like lett å praktisere.
-
Støtteskriv for Gjerdrum kommune
Etter at det ble kjent at det er tatt ut siktelse mot Gjerdrum kommune for ansvar knyttet til raset i Nystulia i 2020, har KS sendt brev til Oslo statsadvokatembeter om saken.
-
Oppdatert om opphør av arbeidsforhold grunnet alder
Når arbeidstaker fyller 70 år kan arbeidsforholdet bringes til opphør. Artikkelen omhandler fremgangsmåten for å avslutte og forlenge arbeidsforholdet ved nådd aldersgrense. Oppdatert per februar 2022.
-
Arbeidsgivers adgang til trekk i lønn for å korrigere feilutbetalinger
17. desember 2021 avsa Høyesterett en dom der arbeidstaker fikk medhold i at arbeidsgiver ikke kunne trekke for mye utbetalt diettgodtgjørelse i arbeidstakers lønn selv om partene hadde inngått en generell forhåndsavtale om trekkadgang (HR-2021-2532-A).
-
Dom i Høyesterett i elsparkesykkel-sak
Høyesterett har kommet til at Trondheim kommune med grunnlag i eiendomsretten ikke hadde adgang til å begrense antall el-sparkesykler i sentrum. KS er skuffet over resultatet.
-
Høyesterett om pasientsnoking: Saklig grunnlag for oppsigelse
Helsefagarbeider hadde lest i journalen til en pasient uten å ha behov for det i sitt arbeid. Høyesterett kom til at oppsigelsen var saklig.
-
Utvidet adgang til fjernmøter
Kommunal- og moderniseringsdepartementet har fastsatt en forskrift som gjeninnfører et midlertidig unntak fra kommuneloven slik at også møter som må holdes for lukkede dører kan gjennomføres som fjernmøter.
-
Medlemmer og varamedlemmer til formannskapet er fortsatt valgbare til meddommerutvalg
Høyesterett har i dom 29. november 2021 (HR-2021-2342-A) lagt til grunn at formannskapsmedlemmer og varamedlemmer til formannskapet er valgbare til meddommerutvalg.
-
KS Advokatenes årlige arbeidsrettskurs
KS Advokatenes årlige arbeidsrettskurs er 18. og 19. november 2021 på Gardermoen. Kurset er både fysisk og digitalt.
-
KS Advokatenes årsrapport 2020
KS har utarbeidet en særskilt årsrapport for virksomheten i organisasjonens juridiske enhet.
-
Arbeidsgiverne samlet om å ikke støtte foreslåtte endringer i AML
En grundig kartlegging konkluderer med stor stabilitet i norsk arbeidsliv. NHO, KS, Virke og Spekter ser derfor ikke behov for endringer i arbeidsmiljøloven.
-
KS fornøyd med forslag om sektorvis gjennomgang for å løse ESA-saken om «like vilkår»
Regjeringen foreslår ingen generelle tiltak om utskilling av virksomhet til egne selskaper eller generelle regler om skatteplikt og separate regnskap for økonomisk aktivitet. Regjeringen vil heller løse saken med sektorvise tiltak.
-
Økt juridisk tilstedeværelse i nord
Advokatene i KS har sitt hovedkontor i Kommunenes hus i Oslo, og har også advokater i Kristiansand ved KS' regionkontor i Agder. Nå styrker KS den juridiske bistanden til kommunene ved å lokalisere advokater fast også i Nord-Norge.
-
Kompensasjon for merverdiavgift ved bygging og drift av kommunale svømmeanlegg
Ny tolkningsuttalelse fra Finansdepartementet vedrørende kompensasjon for merverdiavgift ved bygging og drift av kommunale svømmeanlegg gir positive avklaringer for kommunesektoren.
-
Teknisk revisjon av de omforente seriøsitetsbestemmelsene
KS, Fellesforbundet, Byggenæringens Landsforening (BNL) og Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har sammen utarbeidet anbefalte seriøsitetsbestemmelser til bruk i bygge- og anleggskontrakter.
-
Alle landets kommuner har mottatt et prosessvarsel
KS Advokatene er kjent med alle landets kommuner har mottatt et prosessvarsel fra de nordiske folkekirkene i Sverige, Finland og Island. Det gjelder krav om tilskudd etter trossamfunnsloven § 19, jf. § 19 a.
-
Ikke lønnsomt å innføre utskillingsplikt
Det er hverken samfunnsøkonomisk lønnsomt eller nødvendig som følge av EØS-avtalen å skille ut tjenester kommuner yter i konkurranse med private aktører.
-
Medfører Coca-Cola-dommen at mer reisetid skal regnes som arbeidstid?
Svaret er nei da det klare utgangspunktet fortsatt er at reisetid til og fra et fast oppmøtested ikke er arbeidstid. Avgjørelsen innebærer ikke noe nytt for spørsmålet om lønn dersom reisetiden er arbeidstid.
-
Reservasjonsadgang for ideelle organisasjoner
Anskaffelsesregelverket er endret slik at oppdragsgivere kan reservere konkurranser ved kjøp av helse- og sosialtjenester for ideelle organisasjoner. Det vil imidlertid fortsatt være rettslig usikkerhet knyttet til bruk av reservasjonsadgangen.
-
Prinsipielle uttalelser fra tvisteløsningsnemda
Tvisteløsningsnemda for helse- og omsorgssektoren behandler saker der kommuner og helseforetak er uenige. KS Advokatene har kommentert et utvalg av tre type saker: Avtaler som avviker fra forskriften, definisjonen av utskrivningsklar og ansvar i gråsoner.
-
Nye varslingsregler gjelder fra 1. januar
Nye regler om varsling i arbeidsmiljøloven kapittel 2 A trådte i kraft 1. januar 2020. KS anbefaler at varslingsrutiner og annen informasjon om varsling oppdateres i tråd med de nye bestemmelsene.
-
Erstatningskrav mot kommunen som følge av mobbing
KS Advokatene bistår jevnlig kommuner i rettssaker hvor elever fremmer erstatningskrav mot kommunen som følge av anført mobbing i grunnskolen. Advokatene Øyvind Renslo og Andreas Dag Nilsen gir her en kort oversikt over vilkårene for å kreve erstatning.
-
Lovfester samenes konsultasjonsrett
Regjeringen har sendt på høring et forslag om å lovfeste overordnede regler om konsultasjoner i et eget kapittel i sameloven. Konsultasjonsretten er allerede en folkerettslig forpliktelse, men lovfestingen skal sørge for at reglene blir klarere.
-
Må barn tåla eit byrdefullt samvere av omsyn til foreldra?
Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) har tatt opp til behandling over 30 saker gjeldande norsk barnevern. Dette er saker der private partar meiner norske domstolar har komme til eit resultat som er i strid med menneskerettane.
-
Ordførar og varaordførar kan veljast skriftleg
KS Advokatene har blitt kontakta av ei rekkje kommunar med spørsmål om det ikkje lenger er gyldig framgangsmåte å velja ordførar og varaordførar etter skriftleg avrøysting. Advokatane konkluderer her med at val på denne måten framleis er gyldig.
-
Sertifiseringsordning for offentlige anskaffelser (SOA)
Sertifiseringsordningen skal dokumentere at innkjøpere i offentlig sektor har kompetanse på anskaffelsesfaglige vurderinger og bruk av anskaffelsesregelverket. KS Advokatenes sertifiseringskurs blir tilpasset fagplanen til den nye sertifiseringsordningen.
-
KS Advokatene i Høyesterett med gruppesøksmål om eiendomsskatt
KS var denne uken partshjelper for Oslo kommune i Høyesterett i gruppesøksmålet om eiendomsskatt. KS har erklært partshjelp i spørsmålet om Oslo kommune har skrevet ut eiendomsskatt innen fristen. Kommunen er representert ved Kommuneadvokaten i Oslo.
-
KS Advokatene møtte nordiske kollegaer i Stockholm
KS Advokatene deltok nylig på det nordiske juristmøtet som arrangeres årlig av KS og søsterorganisasjonene i Norden. I år sto Avdeling för juridik i Sveriges Kommuners och Landsting (SKL) for arrangementet.
-
Endringer i arbeidsmiljøloven fra 1. januar 2019
Loven har blant annet fått en definisjon av fast ansettelse og det er gjort endringer i reglene om innleie. Endringene har i stor grad sin bakgrunn i forhold i bemanningsbransjen. Vi kommenterer her betydningen for bruk av tilkallingsvikarer og merarbeid.
-
Krav om tilbakebetaling fra Den katolske kirke
Borgarting lagmannsrett har i dom av 13. mars 2019 stadfestet tingrettens dom hvor det er lagt til grunn at Den katolske kirke urettmessig har fått utbetalt offentlig støtte. Kommunene kan nå fremsette krav om tilbakebetaling av for mye tilskudd.
-
Feira møterett for Høgsterett
Høgsterett inviterte nyleg alle advokatar som i 2018 fekk møterett for Høgsterett til mottaking. Bland dei inviterte var advokat Frode Lauareid hjå KS Advokatene.
-
Populært kurs om innkjøp feirer 10 år
Kunnskap om offentlige anskaffelser er sentralt for at fellesskapets midler skal forvaltes på en best mulig måte. For 10 år siden etablerte derfor KS Advokatene og KS Innkjøpsforum (KSI) et sertifiseringskurs med opplæring i både fag og regelverk.
-
Nye regler i tvisteloven § 1-4 a) gir kommunen vid søksmålsadgang mot staten
1. januar 2018 trådte det i kraft nye bestemmelser i tvisteloven som gir kommunen og fylkeskommunen en langt på vei generell hjemmel til å kunne gå til søksmål mot staten.
-
Høyesterettsdom om reisetid
Den 4. juni 2018 avsa Høyesterett en dom om reisetid for en polititjenestemann (HR-2018-1036-A). Vi kommenterer her hvilken betydning dommen har for kommunal sektor.
-
Viktige presiseringer fra Difi om personvern i Statens Standardavtaler (SSA)
For kort tid siden publiserte Difi nye endringer i sine kontraktsmaler for kjøp av IT- og konsulenttjenester. Endringene går ut på å sikre at ansvar for brudd på personvernforordningen (omtalt som GDPR) er regulert i samsvar med forordningens artikkel 82.
-
Svartmaler ikke om SFO-pris
KS beskyldes fra ulike hold for å svartmale tiltakene som er foreslått i rapporten om konkurranse på like vilkår utarbeidet av Hjelmengutvalget. Blant annet er konsekvensene for SFO trukket fram som eksempel på at KS tegner et skremmebilde.
-
Praksisplass og ledige stillinger
KS Advokatene tilbyr traineeopphold hvert semester. Ordningen gir studenter allsidig erfaring fra den praktiske virksomheten ved advokatkontoret.
-
Opphevelse av forskrift med forbud mot vannscooter
Hva er konsekvensene for kommunenes handlingsrom?
-
KS har inngått avtale med Den katolske kirke
KS Advokatene har på vegne av 170 kommuner forhandlet frem en betalingsordning med Den katolske kirke som sikrer tilbakebetaling av uriktig utbetalt medlemsstøtte. Kommunene slipper dermed å gå til domstolene med sine krav.
-
Arbeidsrettslige spørsmål som oppstår ved kommunesammenslåinger
Arbeidsrettslige spørsmål som oppstår ved kommunesammenslåinger. Innlegg Gardermoen 25. januar 2017 av advokat Cecilie R. Sæther
-
Ulike spørsmål knyttet til organiseringen av kommunesammenslåingen
I denne artikkelen går vi nærmere inn på enkelte spørsmål som oppstår i sammenslåingsprosessen og som ikke direkte er behandlet i de to FoU`ene; «Arbeidsrettslige spørsmål som oppstår ved kommunesammenslåinger» og «Selskaper og kommunereform»
-
Et nytt håndhevningsapparat
Ny felles likestillings- og diskrimineringslov skal håndheves av likestillings- og diskrimineringsnemnda i én instans. Nemnda får kompetanse til å ilegge oppreisning i saker innenfor arbeidslivet og erstatning i enkle saksforhold på alle lovens områder.
-
Ny felles likestillings- og diskrimineringslov
Det er vedtatt en felles likestillings- og diskrimineringslov. Loven trer i stedet for de fire någjeldende likestillings- og diskrimineringslovene.
-
Endring i varslingsreglene
Tilsynsmyndigheter har taushetsplikt om varslers navn og andre identifiserende opplysninger om arbeidstaker. Forbudet mot gjengjeldelse gjelder også for innleide arbeidstakere. Dette følger av nylig vedtatte lovendringer i arbeidsmiljøloven.
-
Hva når avlastere blir arbeidstakere?
I denne artikkelen fokuserer vi på ulike arbeidsrettslige spørsmål som oppstår for de som tidligere har vært oppdragstakere og som nå må tilpasses regelverket som gjelder for arbeidstakere.
-
Aldersgrenseutvalget
Aldersgrenseutvalget leverte sin rapport Seniorer og arbeidslivet – aldersgrenser og tilpasninger, til arbeids- og sosialministeren 1. desember 2016.
-
Krav om politiattest for alle som yter tjenester i helse og omsorg
Det kreves politiattest for alle som yter tjenester etter helse- og omsorgstjenesteloven, ikke bare dem som yter tjenester til barn eller personer med utviklingshemning. Helse- og omsorgstjenesteloven § 5-4 er endret fra 1. januar 2017.
-
Statlige veiledere og nasjonale retningslinjer – binder disse kommunene?
Kommuner har stor frihet til å organisere sine helsetjenester
-
Ny dom fra Høyesterett: Avvikling av seniortiltak innenfor styringsretten
Ny dom fra Høyesterett: Avvikling av seniortiltak innenfor styringsretten
-
Nye forskrifter er vedtatt
Ventetiden er endelig over. Nå kan vi bruke tiden frem til nyttår til å sette oss inn i nye og forenklede regler!
-
Høyesterettsdom: Avlaster er arbeidstaker
Høyesterett avsa den 23. juni 2016 en dom som vil begrense kommunal sektors adgang til å bruke oppdragstakerkontrakter. Dommen gjelder en avlaster og støttekontakt for samme bruker. Rettens flertall klassifiserer dette som et arbeidstakerforhold.
-
Mulig å reservere konkurranser for ideelle aktører – på visse vilkår
Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) publiserte 21. desember 2017 en veileder om adgangen til å reservere konkurranser om anskaffelser av helse- og sosialtjenester for ideelle aktører.
-
Nyttig veiledning om EUs personvernforordning (GDPR)
Det nærmer seg raskt tidspunktet for når EUs personvernforordning, også omtalt som GDPR, blir en del av EUs og Norges lovgivning. I den anledning er kommunene og fylkene godt i gang med arbeidet som skal til for å etterleve forordningen.
-
Om tilsetjing av lærarstudentar
Kan kommunane gå til fast tilsetjing av lærarstudent med den føresetnaden at utdanninga er fullført på det tidspunkt ein tar til i lærarstillinga?
-
Kommunesammenslåing og offentlige kontrakter
Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) har i brev til KS kommet med nyttig veiledning på to kontrakts- og anskaffelsesrettslige spørsmål i forbindelse med kommunesammenslåing.
-
Konkurranse på like vilkår
Rapporten om konkurransevilkår for offentlige og private aktører er overlevert Nærings- og fiskeridepartementet. KS’ medlem i arbeidsgruppen slutter seg til deler av rapporten, men har tatt dissens på områder som er viktige for kommunesektoren.
-
Like konkurransevilkår må sikre gode tjenester
KS er enig i at det bør innføres separat regnskap og skatteplikt for økonomisk aktivitet for å overholde regelverket om offentlig støtte. Men noen av forslagene går lengre enn hva EØS-avtalen forplikter til. Det kan gi dårligere tilbud til innbyggerne.
-
Nytt anskaffelsesregelverk trådt i kraft
Fra 1. januar 2017 gjelder det nye regler om offentlige anskaffelser. De nye reglene gjelder for anskaffelser som kunngjøres etter dette tidspunktet. Vi mener endringene er positive og vil føre til en enklere innkjøpshverdag i kommune-Norge.
-
Råd om offentlige anskaffelser ved kommunesammenslåing
Det er mye å huske på når kommuner skal slås sammen. Vi har derfor laget en veileder til offentlige anskaffelser ved kommunesammenslåing, i håp om at dette vil gjøre det hele mer oversiktlig. Her ser du hovedpunktene fra veilederen i en kortfattet form.
-
Maler til bruk ved kommunesammenslåing
Nedenfor følger lenker til kartleggingsskjema og informasjonsbrev til bruk ved virksomhetsoverdragelse. Malene er tilpasset situasjonen som gjelder for kommunesammenslåing.
-
Nye terskelverdier for kunngjøring av offentlige anskaffelser
Nye terskelverdier for kunngjøring av offentlige anskaffelser i EØS-området fra 6. april 2018.